A mai világban különösen fontos, hogy az önértékelésed a helyén legyen. Én úgy érzem, az a legszerencsésebb, ha se fölfelé, se lefelé nem érzed magad kilógni a tömegből. Nyilván, ha választani kéne, akkor inkább az előbbit kívánom neked, de csak annyira, hogy a magabiztosságod ne csapjon át nagyképűségbe.

Ha rendezni akarod az önértékelésed, íme egy remek módszer, trükk, amivel megoldhatod.

Képzeld el, hogy be kell mutatnod valakinek saját magadat, mint egy kedves ismerősödet.

Mindezt úgy, hogy elsősorban a jó tulajdonságaira fókuszálsz. Eljátszhatsz akár egy állásinterjúra való beajánlást, vagy a kerítő szerepét, hogy összehozd a két ismerősödet egymással. A lényeg mindig ugyanaz marad: Akarj jót tenni az ismerősöddel (saját magaddal), tegyél meg mindent azért, hogy sikere legyen. Ne hazudj róla, legyen korrekt az elemzésed. Bemutatásod. Persze inkább írd le vázaltosan a jó tulajdonságaidat, mintsem elmond hangosan.

Ha elég komolyan veszed a feladatot,  felépíted önmagadban a saját jó tulajdonságaidat, amik esetleg a hétköznapok, vagy kudarcok okozta feszültségek viharában elhalványultak. Ezzel a gyakorlattal eléred, hogy kívülről lásd magad.

Valószínűleg nem fogsz tudni teljesen elvonatkoztatni attól, hogy önmagadról beszélsz (írsz), de összességében sokat lendíthetsz azon, hogy jobb útra tereld a gondolataidat, vagy még inkább tisztában legyél saját egyéniségeddel. Ha nyitottnak bizonyulsz rá, megoszthatod barátaiddal, családtagokkal a papírra vetett, vagy fejben megfogant eszmefuttatásaidat, és ők eldönthetik, hogy mennyire valósághű az általad önmagadról lefestett kép.

Ha felfednéd ezeket a titkokat mások előtt, akkor se feledd el, hogy a mások véleménye a külső éned, illetve a külvilág felé mutatott viselkedésed szerint kerül megfogalmazásra, és ez nem biztos, hogy megegyezik a te valós egyéniségeddel.

A különbség persze kétesélyes lehet:

Elképzelhető, hogy te önmagadat csak azért nem találod tökéletesnek, mert belőled is hiányoznak a hibák, míg a többiek korántsem osztják a véleményedet, de az is előfordulhat, hogy túlságosan rossz színben tünteted fel saját magadat, és a kívülállók sokkal üdébben vélekednek rólad.

Amennyiben az eltérés bármely irányba túlzottan nagynak bizonyul, érdemes átértékelned az önmagadról alkotott énképet.